Откриха обновената МБАЛ гр. Бяла

Зам.-областният управител Айлян Карамехмедова, кметът на Община Бяла Кольо Келерджиев, директорът д-р Ботьо Ботев и Тамара Кулева – представител на управляващия орган в Русенска област, прерязаха днес лентата на обновената МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла.

На официалната церемония присъстваха още зам.-областният управител Милена Хинкова, председателят на Общинския съвет в Бяла Анелия Тюркеджиева, общински съветници, председателят на ОС на БЧК – Русе д-р Руденко Йорданов, персоналът на лечебното заведение и много други гости.

Отец Георги отслужи молебен за здраве и успех и освети зданието. В обръщенията си гостите и домакините изказаха благодарност към всички, допринесли за подготовката и изпълнението на важния за региона проект.

До момента в болницата са преминали 6200 пациенти, а през миналата година те са били 5600. Създадени са условия за обслужване на гражданите не само от Община Бяла, но и от съседни общини от областта. Идват дори нуждаещи се от медицинско обслужване от Свищов и Попово.

Болницата в Община Бяла е със 120-годишна история. През това време тя се е превърнала в естествен център за активно лечение на населението на Община Бяла. След това се присъединяват и другите общини – Борово, Две могили, Ценово и Полски Тръмбеш.

В близките години в болницата не са правени сериозни инвестиции, както в инфраструктурата, така и в оборудването. Тази възможност е дало Министерството на регионалното развитие чрез Оперативната програма „Регионално развитие“.

На 22 декември 2011 година Община Бяла е подписала договора и управляващия орган на ОП „Регионално развитие“. Продължителността на проекта е била 24 месеца, а реализацията му е започнала на 22 декември 2011 г. Тя завърши в края на 2013 година по план. Стойността му е 4 438 327,44 лв. Безвъзмездната финансова помощ по ОПРР е 4 404 844.72 лв. Близо 33 000 лева е собствения принос на бенефициента.

Проектът е наложил местното ръководство на Община Бяла и Общинския съвет да одобрят дългосрочен кредит в размер на четвърт милион лева, който да помогне да се изпълни изцяло енергийната ефективност /нужен за пълна външна изолация и цялостна подмяна на дограмата/. По този начин ще се постигне енергийна ефективност клас „А“ и ще се намалят разходите за отопление и осветление. Наред с това ще се плащат и по-малки данъци. В близките 15 години проектът трябва да „избие“ инвестицията.

Подменено е изцяло и оборудването на болницата. Доставено е и се използва ново такова за осигуряване на диагностика, лечение и долекуване. Подменени са ВиК и ел. инсталацията, както и външната изолация. Помещенията са приведени към изискванията на новата апаратура, медицинските стандарти и действащата нормативна уредба. Има и допълнителни съоръжения, които позволяват достъп до МБАЛ-Бяла на всички групи в неравностойно положение.

РусеТопНовиниБг

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Вашият коментар